In 2021 was COVID-19 helaas nog niet verdwenen en in het onderwijs gingen veel klassen in quarantaine. Ook het thuisonderwijs bleef veelvoorkomend vanwege tekorten aan leerkrachten.
In 2021 kregen we vanuit het Rijk middelen om de achterstanden die door corona waren ontstaan aan te pakken: het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Samen met onze partners in het onderwijs, en in het achterhoofd de onderwijsagenda, zijn er plannen gemaakt om de komende anderhalf jaar uit te zetten.
Samen met onze collega's van Natuur- en Milieueducatie hebben we in het schooljaar '21/'22 de mini-moestuinen georganiseerd en ruim 17 scholen (waarvan drie in Beemster) zijn dan ook meteen in september van start gegaan.
Ondanks de COVID-19 restricties konden we als gemeente samen met P3, RTV Purmerend, H20 en het basisonderwijs de groep 8 leerlingen toch voorzien van een afscheidsmusical door middel van een liveoptreden met een klein publiek en livestreams.
Door de COVID-19 restricties zijn veel groep 8 leerlingen niet op schoolreis geweest en zijn er geen uitstapjes of sportdagen georganiseerd. Samen met het onderwijs, P3, Spurd, Leeghwaterbad en NKT is er ter vervanging een sportief, cultureel intermezzo op 8 en 9 juni georganiseerd.
In navolging van het basisonderwijs is er in de bibliotheek een oudercafé gestart voor het voortgezet onderwijs. Hier kunnen ouders met kinderen op vo-scholen vragen stellen en met elkaar van gedachten wisselen. Ook worden nieuwsbrieven samen besproken om de taalvaardigheid van ouders te vergroten. Ouders van verschillende middelbare scholen nemen hieraan wekelijks deel.
Vanwege de coronamaatregelen konden niet alle oudercafés op de scholen plaatsvinden. Waar mogelijk zijn de oudercafés verplaatst naar het NL-Plein in de bibliotheek.
Op het Clusius college is er een dBos (de Bibliotheek op school) gestart, in samenhang met de inzet van een leesconsulent.
In het teken van de fusie en het 85-jarig bestaan van het Historisch Genootschap Beemster is er een Beemster kinderkroniek uitgegeven. Deze is in zowel Purmerend als Beemster aan alle basisschoolkinderen in de groepen 6, 7 en 8 uitgereikt.
Samen met Stichting Kinderopvang Purmerend kunnen negen kinderen uit groep 8 terecht bij de bso World of Xperience in het H20-campus. Deze bso staat dus volop in het teken van techniek, de digitale wereld, E-sports en programmeren. Bso is kinderopvang voor basisscholieren en daarom alleen toegankelijk voor kinderen van werkende ouders (tweeverdieners of alleenverdieners). Door deze pilot is de bso ook beschikbaar voor kinderen die interesse hebben in digitalisering, maar waarvan de ouders niet werken.
De verordening van de peuteropvang is aangepast, wat maakt dat er geen onderscheid meer is in bekostiging van peuters die naar dezelfde locatie gaan. Eerder was verschil in kostprijs voor peuters met of zonder indicatie. Nu is dat verschil verplaatst naar het aanbod dat peuters op de locatie krijgen (met of zonder VVE). Deze vorm van bekostiging doet meer recht aan het aanbod en de daarbij horende verplichtingen van de locaties en het neemt discussie weg in de praktijk over een eventuele indicatie van het kind.
In de verordening is ook de mogelijkheid tot een gezonde lunch of ‘snack’ geboden, in samenwerking met JOGG. Vrijwel alle locaties maken gebruik van deze mogelijkheid, wat betekent dat veel peuters een paar maal per week een gezonde lunch krijgen aangeboden.
In september is samen met het Samenwerkingsverband Zaanstreek-Waterland een bijeenkomst Jonge Kind georganiseerd voor alle partners en instellingen die betrokken zijn bij kinderen tot 4 jaar, zoals kinderopvang, peuteropvang, CJG, BOOT en Loket Jeugd. Hierbij is gesproken over hoe om te gaan met steeds heftigere ontwikkelingsproblematiek van jonge kinderen, de overgang naar basisonderwijs en onderlinge samenwerking. Er komt een vervolg.
De uren van de ‘VVE-regisseur’ zijn uitgebreid. De ondersteuningsvraag steeg. Ook is het hiermee mogelijk voor de regisseurs om de eerste stappen te zetten richting de basisscholen en op die manier de ondersteuning nog een tijdje door te zetten. Zo ontlasten we tijdelijk de leerkracht, heeft het kind nog een vertrouwd gezicht in de compleet nieuwe omgeving en krijgt het de ondersteuning die het nog nodig heeft. Letterlijk: een warme overdracht. Dit is een uitwerking van de bijeenkomst ‘Jonge Kind’.
Om leesplezier te bevorderen ontvingen alle groepen 1 en 2 het boek Max en de maximonsters.
Er is een pilot gestart voor de 'DoorleesExpress'. Deze is gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar en is een opvolger van de VoorleesExpress.
De inzet van leerplicht/RMC op het mbo is geïntensiveerd. Vanaf september 2021 is een nieuwe medewerker aangesteld speciaal voor de doelgroep op het mbo. Doordat het Jongerenloket vooral de focus heeft op begeleiding naar werk, ontstond er een vacuüm in begeleiding en deskundigheid van (dreigende) VSV-ers naar een andere opleiding. Deze consulent is aanwezig op de mbo-scholen in Purmerend en daarbuiten. Met name de jongeren in niveau 3 en 4 worden nu beter ondersteund. De consulent is tevens bevoegd leerplichttaken uit te voeren en kan dus zo nodig ook een maatregel nemen tegen veelvuldig verzuim als dat nodig is.
We hebben de preventielessen via interactief theater op het voortgezet onderwijs kunnen uitbreiden. Thema’s zijn onder andere social media, beeldschermgebruik en alcohol.
In 2021 zijn we verder gegaan met de gesprekken over de doorontwikkeling binnen het Schoolmaatschappelijk Werk. Op 26 oktober 2021 heeft het college besloten om in te stemmen met een nieuwe manier van werken binnen het SMW per 1 januari 2023, georganiseerd door Clup Welzijn.
Eind 2021 is een aantal proeftuinen gestart op diverse basisscholen, samen met Loket Jeugd en leerplicht. De scholen zijn onze ogen en oren en hoe eerder de signalen worden gedeeld, hoe eerder er gekeken kan worden wat er nodig is voor de jongere en het gezin. Daarmee kan de school ondersteund worden ten gunste van de kinderen.