In 2020 hebben we samen met de aanbieders van Wmo-maatwerkvoorzieningen een inkoopprocedure doorlopen om te komen tot nieuwe contracten voor hulp bij het huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. In 2021 zijn de nieuwe contracten daadwerkelijk van start gegaan.
In 2021 is er een nieuw Beleidsplan Wmo 2022-2026 opgesteld. Dit is uiteindelijk vastgesteld op 27 januari 2022 door de nieuwe gemeenteraad.
In het kader van toezicht Wmo is in 2021 het product 'Persoonsgebonden budget' thematisch onderzocht door de toezichthouder. Meer informatie hierover staat in het Jaarverslag 2021 Toezicht Wmo.
Het Algemeen Bestuur van de GGD Zaanstreek-Waterland heeft de wens uitgesproken om een nadere analyse naar het toekomstbestendig maken en houden van de GGD op te stellen en de organisatie en de samenwerking daarnaar in te richten. Om deze analyse te maken is het project GGD 3.0 in 2021 gestart. Het project wordt vanuit de gemeenten uitgevoerd samen met de GGD. Gemeenten zijn samen met de GGD bezig om uitwerking van GGD 3.0 te maken waarbinnen op een toekomstbestendige wijze invulling – zowel inhoudelijk als financieel – wordt gegeven aan het gewenste niveau van publieke (jeugd)gezondheidszorg.
In 2020 hebben de portefeuillehouders Wmo uit de regio Zaanstreek-Waterland het samenwerkingsplan met Zilveren Kruis vastgesteld. In 2021 is op basis van dit plan het respijthuis Het Buitenhuis in Wijdewormer tot stand gekomen. In dit respijthuis kunnen zowel inwoners uit de regio Zaanstreek-Waterland logeren op basis van zowel de Wmo als de Wet langdurige zorg (Wlz). Tevens is er op basis van het samenwerkingsplan ook een pilot van start gegaan op het gebied van maaltijden die zowel onder de Wmo, ZvW als Wlz kunnen vallen.
Er wordt blijvend aandacht besteed aan het nog toegankelijker maken van de gemeente voor inwoners met een beperking. In 2021 zijn voorstellen voor een toegankelijker Purmerend in de gezamenlijke commissie besproken. Hierin zijn oplossingsrichtingen opgenomen voor het bevorderen van de toegankelijkheid door de bewustwording te vergroten en knelpunten op te lossen bij onder meer sport- en welzijnsaccommodaties, de binnenstad, de openbare ruimte, openbaar vervoer en (bus)haltes. Deze voorstellen krijgen nadere uitwerking in 2022.
Purmerend is Regenbooggemeente en zet zich actief in voor het vergroten van de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Hierin werken we samen met diverse gesubsidieerde maatschappelijke netwerkpartners. In het stadhuis zijn in 2021 enkele genderneutrale toiletten ingericht, zowel voor publiek als medewerkers. Tijdens de Regenboogweek in oktober 2021 zijn samen met maatschappelijke partners tal van activiteiten georganiseerd om de acceptatie van LHBTI’s te bevorderen. Denk hierbij aan de SwimPride, de expositie in het stadhuis en de debatsessies met het onderwijs in P3. Bij het stadhuis, het Purmerends Museum op de Kaasmarkt en langs diverse toegangswegen hingen de regenboogvlaggen en -banieren uit. Op Paarse Vrijdag hebben we scholen lespakketten aangeboden om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken.
De kosten voor Beschermd wonen zijn veel lager dan we hebben begroot. In 2021 is deze zorg overgegaan naar de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Het budget was daar op aangepast, echter hebben we dit niet juist ingeschat. Dit vanwege hogere aantallen Wlz aanvragen, doorlopende vertragingen bij CIZ in de beoordeling hiervan en landelijke afspraken wat betreft de verevening van degenen die in de Wmo ter overbrugging bleven. Het gaat hier om mensen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben. Deze mensen zijn aangemeld voor de Wlz en zijn uitgestroomd uit de financiering middels Beschermd Wonen (Wmo). Een andere beweging die gevolgen heeft voor de wijze waarop we het Wmo Beschermd wonen inrichten valt onder de noemer ‘van beschermd wonen naar beschermd thuis’. Hierbij gaat een client vanuit de BW-instelling doorstromen naar een zelfstandige woonplek. Op dit moment zijn we nog bezig om een juist BW Wmo arrangement te bepalen dat passend is bij deze beweging. Gebleken is dat deze cliënten 24/7 bereikbaarheid van de zorgleverancier nodig hebben, iets wat niet geboden wordt bij een Wmo maatwerkvoorziening maar ook niet onder de wettelijke definitie van BW incl. verblijfsfunctie. Verwachting is dat we in 2022 een Wmo BW indicatie passend maken bij deze ‘nieuwe’ situatie en het begrote bedrag gaan aanwenden.
We zijn verder op zoek gegaan naar een locatie om mensen met complexe multiproblematiek passende zorg en begeleiding te bieden. Naar aanleiding van een drietal werkbezoeken met de Raad, zijn er locatiecriteria opgesteld. Deze zijn in september 2021 door de Raad vastgesteld.
Aanvullend op het sportakkoord is voor de zomer 2021 een lokaal preventieakkoord opgesteld op basis van het Nationaal Preventieakkoord. Het preventieakkoord richt zich op drie pijlers: minder roken, minder overgewicht en minder alcohol. In samenwerking met verschillende maatschappelijke partners in onze gemeente hebben we prioritering gegeven aan de diverse bestaande ambities op het gebied van gezondheid (zie memo ‘Preventieakkoord Purmerend en Beemster, registratienummer 1549830).
De overeenkomst met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is opnieuw verlengd, nu voor onbepaalde tijd. De inzet van JOGG is geëvalueerd (zie memo ‘Evaluatie JOGG 2021’, registratienummer 1550049), waarin we hebben afgesproken om de inzet op gezondheid te intensiveren; vanaf de conceptie tot en met volwassenheid met aandacht voor een gezonde leefomgeving.
Vanuit de doorgaande gezonde leeflijn, hebben we in 2021 extra ingezet op de jongste jeugd. Vanuit de Kansrijke Start hebben we samen met JOGG een Baby Groente Tas ontwikkeld en zijn we sinds november een borstvoedingsvriendelijke gemeente (zie memo ‘Voortgang Kansrijke Start’, registratienummer 1545238). Ook wordt op de peuteropvang sinds 2021 een gezonde lunch of ‘snack’ bekostigd.