Kapitaalgoederen zijn onderdelen van de openbare ruimte en accommodaties waarvoor langlopende investeringen nodig zijn. Het beheer en onderhoud hiervan is gericht op de duurzame instandhouding. Deze paragraaf bevat een toelichting op de realisatie 2021 van het beleidskader, kwaliteitsniveau, onderhoudsplan en de financiën van de goederen op het gebied van:
Wegen, riolering, kunst- en waterwerken
Groen en begraafplaatsen
Sport en spelen
Gebouwen
Wagenpark
In de financiële begroting zijn de investeringsuitgaven per beleidsterrein voor de komende vier jaren opgenomen. In de bijlage Overzicht kredieten zijn de afgesloten en lopende kredieten zichtbaar.
Voor deze kapitaalgoederen geldt dat de meest noodzakelijke maatregelen worden bepaald op basis van periodieke inspecties en het beheerpakket. De werkplanning wordt daarna integraal afgestemd tussen weg- en rioleringswerkzaamheden en werkzaamheden aan kabels- en leidingen, alsmede verkeerskundig en maatschappelijk gewenste aanpassingen.
De integrale beheerplannen 2020-2021 voor groen, wegen, straatmeubilair, kunstwerken en spelen zijn in maart 2020 vastgesteld door de raad. Eind 2021 is opdracht gegeven voor het opstellen van een nieuw integraal beheerplan voor de nieuwe gemeente. De resultaten hiervan gaan naar verwachting mee in de begroting 2023.
De beheerplannen zijn een nadere uitwerking van de door de gemeenteraad vastgestelde kwaliteitsambities Uitgangspunt is dat het onderhoud in technische zin op een aanvaardbaar niveau blijft, ter voorkoming van onveilige situaties en kapitaalvernietiging. Voor wegen, riolering en kunst- en waterwerken geldt het kwaliteitsniveau C (matig) volgens CROW-normering.
In 2021 heeft een herinrichting van de Julianastraat plaatsgevonden, is het fietspad aan de Dijkgraafsingel gereconstrueerd en is er een flink aantal verkeerregelinstallaties vervangen. De reconstructie van de Grotenhuysweg en de Verzetslaan Zuid zijn in voorbereiding gegaan alsmede het omvormen van een groot aantal fietspaden van tegels naar asfalt, Ook het vervangen van 44 houten bruggen en het groot onderhoud aan de Wheermolenbrug is in 2021 in voorbereiding gegaan.
In 2019 is het Verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) 2018-2023 vastgesteld. Bij de opstelling is samengewerkt met de regio. Het GRP beschrijft het noodzakelijke onderhoud en vervanging van het rioolstelsel. In 2021 is opdracht gegeven voor het opstellen van een GRP voor de nieuwe gemeente. In 2021 zijn diverse gemalen en persleidingen vervangen en is het riool op diverse plekken gerileend. Het planmatig onderhoud kent fluctuaties in het uitgavenpatroon. Omdat er sprake is van een 100% kostendekkingstelsel blijft bij onderuitputting de dekking beschikbaar voor latere jaren.
Leidend voor het beheerplan voor het groen is de Groenkoers die in 2014 is opgesteld. Hierin is richting gegeven aan het ambitieniveau voor het groenonderhoud en de gewenste beeldkwaliteit (niveau C). In 2018 is het Groenplan vastgesteld door de raad. Hierin is een kwaliteitsimpuls voorgesteld aan de hand van vijf stappen: cyclisch onderhoud, herstel heesterbeplanting, ontwikkeling ecologie en diversiteit, opstellen bomenplan, parken en recreatie. Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte lag op C-niveau, maar in het groenbeheer wordt inmiddels niveau B aangehouden. In 2021 is met name veel snoeiwerk verricht en op de kale plekken inboet uitgevoerd. In het Bomenplan 2020-2040 wordt uiteengezet hoe we het bomenbestand in Purmerend op sterkte willen houden, dit plan is in april 2020 vastgesteld door de raad. In 2021 zijn in totaal 396 bomen verwijderd, de meeste hiervan waren aan het einde van hun levensduur. Een aantal bomen veroorzaakten ernstige wortelopdruk waardoor deze in het kader van de veiligheid voor de weggebruikers verwijderd moesten worden. In 2021 zijn 411 nieuwe bomen geplant, hiervan zijn er 7 via bewonersinitiatieven tot stand gekomen.
De beschikbare ruimte op de Nieuwe Algemene Begraafplaats Purmerend is voor langere termijn gewaarborgd. Het onderhoud van de graven en aan het groen is op orde. De aula is zeer gedateerd. In 2021 heeft een opknap beurt plaatsgevonden. Hierbij is zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant onderhoud gepleegd. Jaarlijks worden de in het jaar ontvangen meerjarig afgekochte grafrechten gedoteerd aan de egalisatiereserve begraafrechten. Om de jaarlijkse kosten van het beheer en onderhoud van de meerjarig afgekochte grafrechten te dekken, vindt een onttrekking plaats aan voornoemde egalisatiereserve. In Beemster was sprake van een voorziening voor dit onderdeel. In het kader van de harmonisatie is gekeken naar de beste interpretatie en is de egalisatiereserve in deze jaarrekening omgezet in een voorziening.
De speelvoorzieningen en de outdoor-voorzieningen sport en recreatie heeft de gemeente zelf in beheer. Voor het in stand houden en veilig gebruik worden de speeltoestellen vier keer per jaar geïnspecteerd. In 2021 zijn diverse speelvoorzieningen vervangen. Gezien de lange levertijd van materiaalleveranties door tekorten aan grondstoffen is een aantal zaken pas in het eerste kwartaal van 2022 leverbaar.
De gemeente heeft meerdere panden in eigendom. Hier is poppodium P3 en een aantal tijdelijke woningen aan toegevoegd. De verschillende panden zijn in eigen gebruik (zoals het stadhuis en Theater de Purmaryn), in het gebruik van scholen, welzijnsinstellingen, de veiligheidsregio of verhuurd aan derden. De invulling van de panden kan ook tijdelijk zijn totdat deze een nieuwe bestemming krijgen. Dit zou ook kunnen betekenen dat het gesloopt wordt of dat er gezocht wordt naar een geschikte verkooppartij. De panden worden onderhouden naar mate de functievervulling. Hierbij wordt de gebruiker nauw betrokken. Het planmatig onderhoud kent fluctuaties in het uitgavenpatroon. Om deze schommeling in de lasten te egaliseren, wordt gebruik gemaakt van onderhoudsvoorzieningen.
De vervanging van het wagenpark wordt jaarlijks volgens een meerjarig investeringsplan geraamd, waarbij wordt afgeschreven op basis van de economische levensduur. Het moment van vervangen gebeurt waar mogelijk op basis van een langere technische levensduur. In 2021 was het wenselijk om in het kader van de Corona maatregelen met minder mensen in een wagen te zitten. Hierdoor zijn wagens behouden waarvan de economische levensduur verstreken was, maar die nog in goede staat waren. Een aantal wagens waarvan ook de technische levensduur verlopen wa, is verkocht. In 2022 zal worden gekeken worden op basis van de dan geldende Coronamaatregelen en de extreem toegenomen levertijden hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen omgaan met het wagenpark. In 2021 heeft het wagenpark zich ook uitgebreid met een ander soort voertuig, namelijk de elektrische bakfiets.