Er wordt meer een beroep gedaan op de praktijkondersteuners jeugd geestelijke gezondheidszorg (POH JGGZ) ter ondersteuning van de huisartsen bij psychische hulpvragen van kinderen. Er ontstonden wachtlijsten bij de POH. Omdat het de doorstroom naar specialistische jeugdhulp voorkomt, is dit een waardevolle manier om preventief in te zetten. Tijdens twee bijeenkomsten in 2021 is de inzet van de POH’ers op basis van een analyse met ze besproken en geduid. Hierbij is de wens uitgesproken om de uren van de POH’ers uit te breiden om de toenemende vraag te kunnen opvangen en om nog meer het gezin centraal te stellen.
Er zo vroeg mogelijk bij zijn, om erger te voorkomen: dat is de reden dat we inzetten op preventie. Met onze lokale coalitie vanuit Kansrijke Start hebben we in 2021 kunnen investeren in het netwerk rond de geboorte, omdat dat een kwetsbaar moment is waarbij verschillende professionals betrokken zijn. Denk aan verloskundigen, kraamzorg, jeugdverpleegkundigen van het CJG en gynaecologen van het Dijklander. Ook hebben we initiatieven als Buurtgezinnen en Home-Start verbonden met dit netwerk, zodat ondersteuning van kwetsbare zwangeren mogelijk is. Op basis van de signalen is een crisisbudget beschikbaar gesteld voor verloskundigen en kraamzorg om in te zetten als dit noodzakelijk is. Stapsgewijs vormt zich op deze manier een sluitend netwerk om de kansen van het (ongeboren) kind te verbeteren.
De regeling voor sociaal medische indicatie (smi) helpt veel gezinnen. Na een flinke stijging van het aantal aanvragen én daarmee ook de kosten, is het proces doorgesproken met de professionals die betrokken zijn bij deze regeling. Belangrijk is dat deze tijdelijke regeling gezinnen op weg helpt en deze behoefte blijkt sterk. Een aantal aanpassingen in het proces, waarbij we kritischer zijn aan de poort en verwachtingen uitspreken richting ouders, maakt dat de prognose voor de kosten langzaam afnemen (zie ook memo ‘Evaluatie sociaal medische indicatie’, registratienummer 1558365).
De jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van de GGD brengen bij vragen bezoeken aan ouders of scholen en er wordt ingezet op het aansluiten van de jeugdverpleegkundigen bij jeugdteams of andere overleggen. Ook wordt ingezet op de verbinding van de jeugdverpleegkundigen in de wijk. Echter heeft de GGD wegens corona en ziekte jeugdverpleegkundigen een aantal taken in 2021 niet kunnen uitvoeren. Themabijeenkomsten op de peuterspeelzalen konden wegens corona niet doorgaan. Ook konden de jeugdverpleegkundigen wegens corona geen (extra) bezoeken brengen aan scholen. Als laatste punt is wegens ziekte van verpleegkundigen een kleine achterstand ontstaan bij SPARK; huisbezoeken bij alle kinderen bij 18 maanden. In totaal is er bij 285 in plaats van 375 kinderen een huisbezoek gedaan. In totaal hebben 90 kinderen geen huisbezoek gehad. Al deze kinderen hebben wel een afspraak op het consultatiebureau gehad.
Door nauwe samenwerking met de ketenpartners zorgt het Loket Jeugd dat gezinnen in een zo vroeg mogelijk stadium worden ondersteund, zowel door de inzet binnen het eigen netwerk of door indien evident specialistische jeugdhulp in te zetten. Met het team Preventieve Jeugdbescherming binnen het Loket Jeugd hebben we ook in 2021 ingezet op intensief coachen en regie voeren bij gezinnen. Preventieve Jeugdbescherming is van tijdelijke aard en moet ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de kinderen binnen een gezin op een veilige manier verloopt zodat zij zich weer positief kunnen ontwikkelen. Op die manier kan een eventuele kinderbeschermingsmaatregel mogelijk worden voorkomen.
De Walakker, een nieuwe woonzorglocatie voor tienjongeren en volwassen vanuit de (verlengde) jeugdwet en vanuit de Wmo is gerealiseerd. De doelgroep die tijdelijk gehuisvest kan worden op de Walakker is jongvolwassenen van 16 jaar tot 27 jaar (overgang 18-/18+), die tijdelijk deze woonzorgplek nodig hebben in hun begeleiding naar zelfredzaamheid.
In november hebben we meegewerkt aan de Week van de Pleegzorg. In deze week wordt de aandacht gevestigd op pleegzorg (en vooral het tekort aan pleegouders). Alle pleeg- en steunouders (van buurtgezinnen) zijn deze week in het zonnetje gezet en hebben een cadeaukaart van Purmerend Winkelstad ontvangen.
De regio Zaanstreek-Waterland heeft de aanbesteding voor de specialistische jeugdhulp afgerond. Centraal hierin staat goede en passende hulp voor kinderen en gezinnen die dat nodig hebben. Met de aanbesteding heeft de regio per 1 januari 2022 een toereikend en betaalbaar aanbod van specialistische jeugdhulp. De nieuwe verordening jeugdhulp die hiermee samenhangt is gemaakt en gaat in samen met de nieuwe inkoop in op 1 januari 2022.
In de klankbordgroep van 3 december 2020 is de herziening van de jeugdnotitie Van transitie naar transformatie (2018-2020) met de gemeenteraad besproken. Hierbij is aangegeven dat de jeugdnotitie niet in 2021 wordt herzien, maar een jaar later in 2022. Redenen hiervan zijn de ontwikkelingen vanuit het Rijk, de nieuwe inkoop die in 2022 start en de mogelijkheid om éénjeugdnotitie en verordening jeugdhulp te maken voor zowel gemeente Beemster als Purmerend. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de uitvoering. In de brief van 4 december 2020 (kenmerk 1537004) is deze keuze verder toegelicht.
Op 13 april 2021 is er wel een toelichting op de rapportage voortgang actielijst Jeugdnotitie Van transitie naar transformatie (2018-2020) naar de gemeenteraad verzonden (kenmerk 1545102).
Er zijn kwartaalrapportages Specialistische Jeugdhulp voor de gemeenteraad gemaakt om inzicht te geven in onze opgave om er met elkaar voor te zorgen dat het aantal jeugdigen in onze gemeente die gezond, veilig en kansrijk opgroeien steeds groter wordt. Dit zodat de groep jeugdigen die geen specialistische jeugdhulp nodig heeft steeds groter wordt, en dat voor deze kleine groep jeugdigen die wel specialistische jeugdhulp nodig heeft deze hulp snel beschikbaar is.
Het nieuwe woonplaatsbeginsel is in 2021 geïmplementeerd.