Ook in 2021 heeft de coronavirus grote impact gehad op het dagelijks leven door de beperkende maatregelen. In 2021 zijn bijvoorbeeld evenementen verboden geweest, is de horeca een tijd dicht en deels open geweest, is de detailhandel deels gesloten geweest, gold een tijd een avondklok en waren binnen- en buitensporten ook een tijd verboden. Al met al heeft het virus en de maatregelen een behoorlijke impact gehad op de samenleving én op het werk van bijvoorbeeld de handhavers. Gebleken is dat de werkzaamheden van handhaving zijn verschoven en vooral betrekking hebben gehad op het controleren van de naleving van de coronamaatregelen. De nadruk lag hier op het toezicht op de coronamaatregelen, zoals het houden van afstand en verboden groepsvorming. Met name was dit een aandachtspunt bij jongeren. In dit kader is intensief samengewerkt tussen handhavers, jeugdboa’s, politie en wijkmanagers. Ook is toezicht gehouden naar aanleiding van klachten en meldingen en is indien nodig opgetreden.
Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin de toezicht- en handhavingsactiviteiten zijn opgenomen. De thematische en projectmatige activiteiten maken deel uit van het uitvoeringsprogramma. De resultaten worden gerapporteerd in het Evaluatieverslag VTH 2021.
Naast de effecten door corona is de afgelopen jaren de zwaarte van de veiligheidsthema’s veranderd. Zo is het aantal woninginbraken de afgelopen jaren flink gedaald, wellicht doordat veel mensen ook camera’s thuis hebben en buurtpreventie op verschillende manieren aanwezig is. Daarentegen stijgen de cijfers van cybercriminaliteit behoorlijk. Ook de verruimde blik op ondermijning geeft meer inzicht, maar daardoor ook meer zicht op de diverse gerelateerde veiligheidsterreinen, zoals hennepteelt, uitbuiting of mensenhandel. Deze verschuiving in de veiligheidswereld, die niet alleen voor Purmerend geldt, vergt een andere kijk op criminaliteit en een integrale aanpak die luistert naar haar inwoners. De afgelopen coronaperiode heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om de structuren vanuit de veiligheidsregio duidelijk op het netvlies te hebben en duidelijke lijnen tussen lokaal en landelijk te benutten.
Het afgelopen jaar is meer gegaan over het proces van cameratoezicht dan over het daadwerkelijk uitkijken. Tijdens de lockdown had het geen nut om live uit te kijken tijdens horecavonden. Maar door het besluit van de politie om zelf niet meer live uit te kijken, kwamen er wel vragen rondom persoonsgegevensverwerking. In het afgelopen jaar is veel aandacht uitgegaan naar dit onderwerp om ervoor te zorgen dat de gemeente correct omgaat met de verwerking van deze gegevens. Ook is het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de vervanging van de diverse camera’s en moest er, in verband met verhuizing van politiebureau, een server verhuisd worden naar het gemeentehuis.
Speerpunt van toezicht en handhaving blijft gericht op verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Het inzetten van testkopers bij alcoholverstrekkers heeft niet plaatsgevonden, omdat door coronamaatregelen de verstrekkers merendeel van de tijd gesloten waren. In 2021 is de Drank- en horecawet vervangen door de Alcoholwet. Hiermee is ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Alle alcoholverstrekkers zijn per brief door de burgemeester geïnformeerd over deze wijzigingen. Aan alle sportkantines zijn hiernaast ook handige tools (in samenwerking met Brijderstichting en Spurd) toegestuurd die hen kunnen helpen bij het verantwoord schenken van alcohol.
Tijdens vier integrale controles op bedrijfsterreinen in Purmerend en de Beemster zijn 95 panden gecontroleerd in samenwerking met politie, douane, VrZW, Liander en Omgevingsdienst IJmond. Naar aanleiding van het aantreffen van hennepkwekerijen (of een voorbereiding daartoe), wapens, handelshoeveelheden drugs of een combinatie hiervan zijn elf panden voor bepaalde tijd gesloten. Daarnaast zijn tijdens de maandelijkse spookbewoningscontroles 185 adressen bezocht.
Onder de vlag ‘Allen voor Eén’ brachten in de regio Zaanstreek-Waterland gemeenten, politie, OM, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland, Veilig Thuis, GGD en zorginstanties.de werelden van zorg en veiligheid bij elkaar.
In 2021 is er op het gebied van jeugd en veiligheid aandacht geweest voor de gevolgen van corona voor de jeugd.
Naar aanleiding van de aanwezigheid van meerdere groepen jeugd in het centrum is de aanpak Koestraat opgezet.
In oktober heeft Purmerend zich aangesloten bij de landelijke wapen-inleveractie. Hierbij lag de focus op het messenbezit onder jeugd.
Het project “foute centen” heeft zes weken in Purmerend en Beemster gedraaid. Dat is een escapegame voor jongeren met als doel hun weerbaarheid tegen criminaliteit te verhogen.
Om ondermijning aan te pakken is Team Ondermijning Purmerend op 1 april 2021 gestart. Bij het team komen vermoedens van ondermijning binnen. Deze signalen worden, indien er sprake is/lijkt van ondermijning, onder regie van de projectleiders opgepakt. Bepaald wordt welke acties ondernomen worden om deze vorm van criminaliteit te voorkomen en/of aan te pakken. Tijdens de vier integrale controles op bedrijfsterreinen in Purmerend en de Beemster zijn 95 panden gecontroleerd. In totaal zijn bij de maandelijkse spookbewoningscontroles 185 adressen bezocht. Naar aanleiding van het aantreffen van hennepkwekerijen (of een voorbereiding daartoe), wapens, handelshoeveelheden drugs of een combinatie hiervan zijn elf panden voor bepaalde tijd gesloten.
Er zijn twee projecten gestart om bewustwording onder bepaalde doelgroepen te vergroten. De eerste is Hacklight; hier worden jongeren uitgedaagd hun talenten positief in te zetten voor de digitale maatschappij in plaats van over het randje te gaan en criminele activiteiten te gaan ontwikkelen. En Het Slachtoffer Spreekt; middels ervaringen van echte mensen meer bewustwording krijgen dat het iedereen kan overkomen. Zie ook www.hetslachtofferspreekt.nl.