Voor diverse locatieontwikkelingen is in 2021 samengewerkt aan het formuleren van de kaders voor mobiliteit (waaronder onderbouwing parkeren- verkeersafwikkeling en ruimtelijke inpassing) die relevant zijn voor het verdere planproces, ontwikkeling, bestemmingsplannen en het verlenen van een omgevingsvergunning.
Op aanvraag zijn nieuwe oplaadpunten voor elektrische voertuigen aangelegd op verschillende locaties in de stad.
In 2021 is de aanbesteding gestart en zijn benodigde onderzoeken uitgevoerd ten behoeve van de realisatie van een nieuw gemeentelijk verkeersmodel. Dit model is belangrijk voor het voorspellen van de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op het wegennet.
Er is in 2021 gestart met het opstellen van een Mobiliteitsplan als een uitwerking van de reeds vastgestelde beleidskader Visie op Mobiliteit 2040 en Verkeersplan Purmerend 2040. In genoemd Mobiliteitsplan wordt inzicht gegeven in de gevolgen op mobiliteit door verdergaande verstedelijking. Welke keuzes we moeten maken om onze stad en onze dorpen leefbaar en bereikbaar te houden, wat de onderlinge samenhang tussen projecten betekent voor de veranderende mobiliteit, hoe we hier op inspelen, wat we precies gaan doen en wat het gaat kosten.
Voor Purmer-Noord is een verkeersveiligheidsonderzoek uitgevoerd waar een uitgebreide enquête aan ten grondslag heeft gelegen. Op grond van dit onderzoek is gestart met verkeerskundige analyses naar geconstateerde knelpunten.
Samen met de Vervoerregio Amsterdam is in 2021 een onderzoek gestart naar de toekomst van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer binnen Purmerend. Onderzocht wordt waar de knelpunten liggen en welke oplossingsrichtingen er zijn om het openbaar vervoer binnen Purmerend te behouden en te verbeteren.
We werken binnen Zaanstreek-Waterland samen aan verbetering van de bereikbaarheid van ons gebied. Afgelopen periode heeft dat geresulteerd in vaststelling van de Strategische Agenda Bereikbaarheid Zaanstreek-Waterland. Deze agenda geldt als leidraad voor de gezamenlijke inzet voor lobby, onderzoek, investeringen en uitvoering op gebied van mobiliteit. Deze ambities hebben raakvlakken met de gemeentelijke ambities zoals het realiseren van goede OV-verbindingen in het Waterlandkwartier en het ontwikkelen van woningen met een lagere parkeernorm.
Op Baanstee Noord is op basis van erfpacht een gronduitgifte tot stand gekomen voor een busremise ten behoeve van het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland. Verder heeft de gemeente planologische medewerking verleend ten behoeve van de omgevingsvergunning.
In 2021 is gestart met de Planfase voor de Corridor Amsterdam Hoorn (CAH). Purmerend is verantwoordelijk voor het opstellen van de ontwikkelagenda voor de Hoornse Lijn (spoor/OV) met Zaanstad, Hoorn, Edam-Volendam, NS, ProRail, VRA en MRA. Doel is het bereiken van een evenwichtiger spits en een optimalisering van het OV-concept.
De Nota Parkeernormen is in 2021 geactualiseerd. Zo is hiermee o.a. de regeling van een financiële afdracht aan de stadhuisgarage door ontwikkelaars geoptimaliseerd, de vrijstellingsregelingen vereenvoudigd, randvoorwaarden voor deelautogebruik geborgd en een parkeernorm voor sociale huurwoningen vastgelegd.
De parkeervergunninggebieden Kop West en Zuiderpolder zijn in 2021 verder uitgebreid. In de Bloemenbuurt heeft hier een uitgebreide enquête aan ten grondslag gelegen.
Uitwerking geven aan de verbetering en haalbaarheid van het hoofdfietsnetwerk van de gemeente Purmerend (omvormen tegelfietspaden) in samenwerking met de afdeling beheer van de gemeente Purmerend en de Vervoerregio Amsterdam. Waarbij diverse tracés de komende jaren in uitvoering gaan.
Het opstarten en begeleiden van de BDU-financiering van de diverse infrastructuurprojecten in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam en uitvoering aan de Rijksimpuls Verkeersveiligheid. (Kanaaldijk – Julianastraat) en realiseren fiets parkeren Tramplein.
Uitvoering geven aan het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) voor het Waterlandkwartier wat in 2022 in samenwerking met een externe partij vormgegeven gaat worden.
Advisering en proces/projectbegeleiding rond verkeerskundig onderzoek van diverse ruimtelijke ontwikkelingen, zoals verkeersonderzoek Wagenweggebied en ontwikkeling Vurige Staart en de mobiliteitsvraagstukken in het Masterplan Waterlandkwartier.
In samenwerking met de Vervoerregio zijn verkeersveiligheidsacties opgepakt en gecoördineerd.