PDF Opties

Beoogd maatschappelijk effect beleidsveld Economie

Zoals in de begroting 2021 is aangegeven, zal de crisisperiode consequenties hebben voor de wijze waarop wij onze ambities op het gebied van economie en toerisme in de komende tijd kunnen uitvoeren. Mede als gevolg van deze crisis hebben we de uitvoering van een aantal ambities versneld opgepakt. Wij zullen in de huidige en komende periode de vinger aan de pols houden en nagaan of en hoe we specifieke acties zodanig kunnen bijstellen dat bestaande bedrijvigheid (en werkgelegenheid) in Purmerend en regio behouden blijft en nieuwe vormen van bedrijvigheid (en werkgelegenheid) worden aangetrokken.

Economische visie Beemster+Purmerend

De gezamenlijke economische visie voor Beemster en Purmerend, die in maart 2021 is vastgesteld, is de basis voor de toekomstige economische strategie van de nieuwe gemeente en voor de uitwerking op sectoren en gebieden zoals bijvoorbeeld het toerisme, de binnenstad, de detailhandel en de agrarische sector. Inmiddels is er een uitvoeringsagenda vastgesteld waarin een drietal pijlers is opgenomen die in de komende jaren prioritair zullen zijn. Het betreft:

  • Uitbouwen van de innovatieve voedselkamer en werelderfgoed De Beemster.

  • Tech stimuleren in samenhang met de Esports-ontwikkeling.

  • Centrumontwikkeling.

COVID-19 en economische agenda

In 2021 bepaalde COVID-19 grotendeels de economische agenda. In dat jaar hebben wij een noodnummer en -e-mailadres voor ondernemers ingesteld. Ondernemers hebben hiervan veelvuldig gebruik gemaakt en hebben hun waardering uitgesproken voor de wijze warop de gemeente hen heeft geholpen met specifieke vragen over de landelijke en lokale (compensatie)maatregelen. Op basis van deze ervaringen willen we verder bouwen aan een (digitaal) ondernemersloket waar ondernemers snel en adequaat antwoord kunnen krijgen op veel van hun vragen. Op die manier faciliteren we ondernemers in het realiseren van hun plannen, en daarmee in het behoud en groei van bedrijvigheid (en werkgelegenheid) in de stad.
Startende ondernemers en zzp'ers, die door de crisis hard geraakt zijn, willen we voldoende ondersteuning bieden bij het (door)ontwikkelen van hun bedrijf. In de afgelopen periode bleek het digitale regionale startersloket voor Zaanstreek-Waterland een belangrijke schakel te zijn in de dienstverlening aan deze groep ondernemers. Medewerkers van dit loket hebben actuele informatie gegeven over alle mogelijke steunmaatregelen en de wijze waarop het bedrijf, ook in deze crisistijd, zou kunnen worden voortgezet. Op basis van de ervaringen met het startersloket wordt nader onderzocht of het mogelijk is om de dienstverlening verder uit te breiden.

Vestigingsklimaat

We blijven, ook in en na deze crisistijd, inzetten op versterking van het vestigingsklimaat voor winkels, kantoren, bedrijven en instellingen. Samen met alle betrokken partijen werken we eraan om bedrijventerreinen, kantoorlocaties en overige vestigingsmilieus bereikbaar te houden, te profileren en te promoten. Baanstee-Noord is en blijft een regionaal bedrijventerrein voor de regio. We blijven ondernemers ook faciliteren bij de realisering van uitdagingen op het gebied van aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, de energietransitie en de circulaire economie, zodat zij een bijdrage kunnen leveren aan het bewerkstelligen van deze uitdagingen en onze ambities op de genoemde terreinen.

Programma binnenstad

In 2021 is gestart met het programma Binnenstad (visie en uitvoeringsagenda). Dit programma bestaat uit een visie op de lange(re) termijn en een uitvoeringsprogramma voor de komende vijf jaar. We zijn in gesprek gegaan met eigenaren, bewoners, ondernemers, instellingen en overige stakeholders en hebben dat op diverse manieren gedaan (met zogenaamde binnenstads-ateliers, straatbijeenkomsten en werkgroepen). Ook is er een enquête uitgezet. Ruim 5.000 enquêtes zijn door de diverse doelgroepen ingevuld. De samenwerking met alle betrokken stakeholders zullen we voortzetten. We gaan daarbij zo veel mogelijk uit van de 'gouden cirkel': vastgoed, instellingen, ondernemers en gemeente.

Toerisme

Op de lange(re) termijn blijven we inzetten op een toename van het aantal toeristen in/naar Purmerend en daarmee van de bestedingen in de stad (onder meer detailhandel en horeca). Op korte termijn zal het toerisme naar verwachting beperkt blijven. Toch zullen de stad en de regio zich blijven promoten zodat toeristen, ook in crisistijd en rekening houdend met de geldende maatregelen, in de beschikbare accommodaties kunnen verblijven, bezienswaardigheden kunnen bezoeken en/of specifieke culturele of sportieve activiteiten kunnen ondernemen. Bureau Toerisme Laag Holland zal het aanbod daarop aanpassen.

Regionale samenwerking economie en toerisme

De regionale samenwerking op economische zaken (en toerisme) met de directe regio Zaanstreek-Waterland en de Metropoolregio Amsterdam zorgt voor de gewenste afstemming en coördinatie van de economische ontwikkelingen, de werklocaties, het toerisme en de arbeidsmarkt. De regionale samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland is in de afgelopen periode verder versterkt. Binnen die samenwerking is of wordt een aantal projecten zoals de Hoornse Lijn en de afstemming van het regionale bedrijventerrein Baanstee-Noord gezamenlijk opgepakt. Ook heeft de deelregio Zaanstreek-Waterland haar positie binnen de MRA door actievere deelname weten te verbeteren waardoor zij beter op de hoogte is van de lopende ontwikkelingen en sneller kan aansluiten op bovenregionale projecten die voor de regionale economie van belang (kunnen) zijn. Het is de bedoeling om de regionale samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland te intensiveren en gezamenlijk op te trekken in de bestrijding van de economische effecten van de coronacrisis.